dinsdag 7 oktober 2008

Maak je kop leeg...

In Zen gaat het volgende verhaal. Ik zet het hier maar even neer met mijn eigen woorden.

Op een bepaald moment gaat een heel erg ontwikkeld man uit het Westen op zoek naar een groot zenmeester in het Oosten. De man uit het Westen heeft van alles gestudeerd en wil zijn kennis nu wel eens gaan vervolledigen bij die zenmeester. Hij wil, vast overtuigd als hij is, de Waarheid kennen.

Wanneer hij bij de Meester aankomt, nodigt die hem uit te gaan zitten en vraagt of hij thee wil. De man is echter zo gehaast om de Waarheid te leren kennen dat hij meteen van start gaat en de Meester met vragen bestookt.
Deze giet rustig en onverstoord thee in het kopje van de man uit het Westen. Hij antwoordt niet eens op de vele vragen die de geleerde man uit het Westen hem stelt. Hij blijft gewoon thee schenken in het kopje tot de man verbaasd opmerkt dat het kopje stilaan overloopt.
Hij houdt abrupt op met vragen stellen en kijkt met open mond van de Meester naar het overlopende kopje.
‘Wat doe je nu!’, roept hij, ‘het kopje loopt over, zie je dat dan niet?’

De Zenmeester lacht vriendelijk naar de man en zegt op zijn beurt: ‘Dat is precies wat er met jou aan de hand is. Jouw kop zit zo vol met allerlei wijsheden dat er geen plaats meer over is. Er is geen ruimte meer over voor de Waarheid. Leeg je kop. Ontdoe je van al die kennis en dan zal de Waarheid zich als vanzelf tonen.’

Dat is ook wat ons in Advaita Vedanta verteld wordt. Geef al je oordelen en meningen op, vergeet alles wat je is verteld en wat je is geleerd. Ontdoe je van elke boosheid, woede, frustratie, Zet je op je hoofd en maak de vuilnisbak leeg. Gooi maar meteen alles weg. Je slechte humeur, je lichtgeraaktheid, je goede inborst, je verdriet maar ook je vreugde. Ontdoe je van je hele ego.

De meesten onder ons zullen dit echter een verschrikkelijk vooruitzicht vinden. Wat blijft er dan immers van hen over? Wat blijft er van mij over wanneer ik mij van alles heb ontdaan? Dan ben ik niets meer!

Precies. En wanneer je Bevrijding zoekt, is dat precies wat bent: niets. Wanneer het de bedoeling is om iets te krijgen, dan ben je aan het verkeerde adres. Het is geen kwestie van Bevrijding te krijgen, je zit boordevol met allerlei rotzooi. Ontdoe je van die ballast en ontdek dan vanzelf wat je al bent: Vrijheid. Als je niets meer overhoudt, ben je in niemandsland. Dan ben je nergens meer.

Dan ben je wat je bent: absoluut, moeiteloos en zuiver Gewaarzijn.

2 opmerkingen:

Aquarel zei

Een mooi zenverhaal. Je hebt het erg duidelijk ver-taald. Lijkt zo eenvoudig ... maar

ikke zei

...is niet zo simpel zul je zeggen.

Het woord zegt het nochtans zelf al: een-voud. Het ene dat zich ontvouwt in alles. Al die overtollige ballast die je de hele tijd al meesleurt heb je niet nodig om gewoon te leven hoor.